Kiev’de Türk ve Kırım Tatar Tarihi Araştırma Merkezi açıldı

0
2685

Taras Şevçenko Kiev Milli Üniversitesinde Türk ve Kırım Tatar Tarihi Araştırma Merkezi ile “Türk Dünyası” multimedya konferans salonu açıldı.

Taras Şevçenko Kiev Milli Üniversitesinde Türk ve Kırım Tatar Tarihi Araştırma Merkezi ile “Türk Dünyası” multimedya konferans salonu açıldı. Merkez, üniversitenin tarih fakültesinin Yabancı Ülkelerin Yeni ve Modern Tarihi bölümü bünyesinde açıldı.

Bölümün ve multimedya konferans salonunun tadilatı, yeni mobilya, modern eğitim ve bilgisayar ekipmanlarının satın alınması, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından finanse edildi.

Merkezin açılış törenine; Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Şevçenko Milli Üniversitesi’nin bilimsel ve pedagojik çalışmalarından sorumlu Rektör Yardımcısı (Uluslararası işbirliği) Petr Beh, Tarih Fakültesi Dekanı İvan Patrilyak, Türkoloji Bölümü Başkanı İrina Pokrovskaya ve diğer fakülte öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.

Katılımcılar, projenin hayata geçirilmesinin Türk ve Kırım Tatar tarihinin, dilinin ve kültürünün hem araştırılmasını hem de öğretilmesini sağlayıp sonuçların hem Ukrayna toplumuna hem de yurtdışında sunulmasına yardımcı olacağını kaydetti. “Türk Dünyası” multimedya konferans salonunda, öğrenciler için altı ve bir tanede öğretim elemanı için olmak üzere yedi bilgisayar kısmı, bir projektör ve diğer ofis ekipmanları ile interaktif tahta yerleştirildi.

Rektör Yardımcısı Petr Beh, TİKA’ya uzun vadeli işbirliğinden ötürü teşekkür ederek bu işbirliği sayesinde üniversitenin Sarı Binasında Filoloji Enstitüsü’ndeki birkaç projenin hayata geçirildiğini söyledi. Ayırca Kırmızı Binadaki Tarih Fakültesi ile işbirliğinin başlangıcından dolayı da Bolat’ı tebrik ederek şöyle konuştu:“TİKA, üniversite için çok şey yaptı. Sarı Binada bir dizi merkez açmış bulunuyoruz ve bugün de Kırmızı Binadaki Tarih Fakültesi’nde Türk ve Kırım Tatar Halkları Tarihi Araştırma Merkezi açılıyor.”

Türkiye Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Ukrayna’da faaliyet yürüttüğü yıllar boyunca başta eğitim olmak üzere çeşitli alanlarda birçok projeyi hayata geçiren TİKA’nın çalışmalarının önemini vurgulayarak,“Büyükelçilik olarak, Türkiye’de, Ukrayna’yı desteklemek için çeşitli faaliyetler yürüten TİKA gibi bir devlet kurumu olduğu için şanslıyız. Hacı Bayram Bolat’ın (TİKA Ukrayna Program Koordinatörü), Kiev Üniversitesini yardım sağladığı diğer eğitim kurumlarından ayrı ttuttuğunu hissediyorum, ancak üniversite bunu gerçekten hak ediyor.” diye kaydetti.

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, üniversitenin sarı binasında bulunan Türkoloji Bölümü başta olmak üzere Filoloji Enstitüsü ile iyi bir iş birliği kurduklarını ifade etti.

Hacı Bayram Bolat, “Türk Dünyası multimedya salonu ile Türk ve Kırım Tatar Tarihi Araştırma Merkezine büyük önem veriyoruz, çünkü bu merkezlerin faaliyetleri sayesinde tarih alanında çok fazla araştırma ve bilimsel keşiflerin yapılacağını umuyoruz. Taras Şevçenko Kiev Üniversitesi kalbimizde özel ve önemli bir yer tutuyor. Gerçekten de, bu üniversite ana ortaklarımızdan biridir.” diye kaydetti.

Türk ve Kırım Tatar Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı, Kiev Milli Üniversitesi Yabancı Ülkelerin Yeni ve Modern Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Oleg Kupçik, yaptığı açıklamada, “Türk Dünyası” adlı multimedya salonunun eğitim sürecine yönelik olduğunu, Merkezin ise bilimsel araştırma çalışmalarına odaklanacağını kaydetti. Ayrıca, ülkedeki zor durum göz önünde bulundurularak Merkezde çalışmak üzere personel alımının planlanmadığını kaydeden Kupçik, Merkezde bölümün öğretim görevlilerinin çalışacağını, çalışmalara Doğu tarihi ile uğraşan bilim adamları ve araştırmacıların, doktorların, doçentlerin ve profesörlerin katılacağını belirtti.

Oleg Kupçik, son dört yılda, fakülteye her yıl 21 ila 26 arası Türkolog adayı öğrenci alındığını kaydetti.