Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Türkolog Doç. Dr. Tudora Arnaut, katılımcılara Şevçenko’nun hayatı ile ilgili bilgi vererek şairin şiirlerini okudu. Şevçenko’nun felsefesini, bıraktığı tarihi, kültürel izlerini ve farklı yanlarını anlattı.
Arnaut, Kobzar’ın 2009 yılında Ankara’da basıldığını, Şevçenko’nun seçme şiirlerinin Türkçeye çevirisi olduğunu söyledi. Kitabın adı olan Kobzar’ın Ukrayna halk dilinde ‘halk şairi’ anlamına geldiğini, kobza çalan kişiye denildiğini, bu kelimenin Türkçedeki ‘kopuz’ kelimesinden geldiği söyleyerek, “Başka Ukrayna yoktur, başka Dnipro yoktur” sözleriyle Kobzar’ın milli bir uyanışın ateşlendiği bir eser hükmünde olduğundan bahsetti.
Arnaut, şairin Ukrayna milleti diye bir milletin varlığından söz ettiğini dile getirerek, baskılara karşı bağımsızlığın korunması ve millet olarak var olmanın önemini anlattı. Şevçenko’nun, Ukrayna’nın aynı Nazım Hikmet gibi milli ruhu olduğundan söz ederken, her ikisinin de bir milletin tarihinde bulduğu hazine olduğunu ifade etti.
Söyleşi sonunda Doç. Dr. Arnaut, katılımcılara Ukraynalı Ulusal Şair Taras Şevçenko’nun şiirlerinin yer aldığı, milli bir kültür oluşturma çabalarının göstergesi olan “Kobzar” isimli kitabı imzalarken, kitaplarını derneğe hediye etti.