7-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Ukrayna ve Türkiye’nin birlikte düzenleyeceği sanat projesi, “Desen DNA’sı” sergisi Ankara’daki CenModern Sanatlar Merkezi’nde sergilenicek.
Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, CerModern Sanatlar Merkezi ve Ukrayna Kriz Medya Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen “Desen DNA’sı”, modern ve orijinal bir şekilde halk sanatını gösteren, interaktif ekleri ve desenlerin kültorolojik anlamlarını içeren bir metaforik sergide iki ülkenin desenlerini sunuyor.
Sergi, Ukrayna’nın farklı bölgelerine ait ruşniklerin (işlemeli havlu) yer aldığı “Nadiya” (Umut) adlı Ukrayna salonu, farklı bölgelerden getirilen Türk kilimlerinin sergilendiği “Yol” salonu ve siyah küp şeklinde interaktif (meditatif) salon olmak üzere üç bölümden oluşacak.
Serginin küratörü Olesya Draşkaba sergiyle ilgili, “Desenlerde hem günlük hayatı hem kutsal ritüelleri birleştirmek Ukrayna ve Türk kültürünün ortak özelliğidir. Her iki ülkenin kültüründe ortak desen ve sembolleri görebiliriz. Bütün bunlar serginin anlattığı eski halkların eşsiz dilidir. Bu proje, sadece bir etnografik araştırma değildir; aynı zamanda Ukraynalı ve Türk izleyicilere birbirlerini daha derin anlamak, birbirlerini görmek ve aralarında yeni bağlar kurmak için yardım eden bir deneyim ve izlenim sunmaktadır”diye konuştu.
Ukrayna ve Türk halklarının ortak kültür ve tarihinin gösterimini amaçlayan bu sergi ilk defa düzenlenecek. Sergi, Türk ve Ukrayna izleyicilerini her iki ülkenin kültürü ve tarihi ile tanıştırıyor. Sergide, hem 18. yüzyıla ait olan eserler hem yeni eserler sergilenecek.
Ankara ve İstanbul sanat alanları için bir kültür diplomasisi etkinliği olarak düzenlenen söz konusu sergi, Lesya Voronyuk, Taras ve İryna Demkura, Larısa Piliugina, Yarına Vınnıtska, “Kovçeg Ukrayna” sanat platformu, Patoka Studio, “Kurbası” ekibi ve halı koleksiyoncusu Hilmi Demirci’nin katkılarıyla gerçekleşecek.
Sergi çerçevesinde konferans, sunumlar ve workshplar düzenlenecektir.
15 Ekim 2017’ye kadar ziyaretçilere açık olacak.