AB Konseyi, Ukraynalılar için vizesiz seyahat onayladı

0
2155

11 Mayıs 2017 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, Ukrayna vatandaşlarının 180 günlük süre içerisinde 90 günlük vizesiz AB ülkeleri geçiş seyahat yönetmeliğini kabul etti.

Bir UNIAN muhabirine göre, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi’nin Ukraynalı vatandaşların vizesiz seyahat hakkını içeren yasama hareketi, Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısı çerçevesinde daha fazla tartışma yapılmaksızın onaylandı.


Onaylanan belgeye göre, AB vatandaşlarının Ukrayna’ya yönelik yapılan geziler sırasında vizelerden muaf tutulmasına karşılık Ukrayna vatandaşlarının da AB ülkelerine biometrik pasaportları ile yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf tutulması söz konusudur.


Malta İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanı Carmelo Abela, “Ukrayna vatandaşlarına vize uygulamasının serbestleştirilmesi konusundaki yönetmeliğin kabul edilmesi, Ukrayna ve AB arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olacak önemli bir gelişmedir” dedi. Bu gelişmelerin “Göç, kamu düzeni ve güvenlik, dış ilişkiler ve temel haklar gibi bazı alanlarda Ukrayna tarafından gerekli reformların tamamlanmasını izliyor” dedi.


Yetkililer geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre söz konusu olan kanunun doğurabileceği güvenlik yada göç problemlerinden dolayı askıya alınabileceğini ekledi.

Yönetmelik, Ukrayna’yı vatandaşları vizeye ihtiyaç duyan ülkeler listesinden Schengen bölgesine girerek vizesiz ülkeler listesine geçiren 539/2001 sayılı yönetmeliği resmi olarak değiştiriyor.

Ticari, turistik veya aile amaçlı olarak 90 güne kadar AB’ye giden biyometrik bir pasaporta sahip Ukraynalı vatandaşların artık vizeye ihtiyacı yok.

Bu tedbirler, AB antlaşmalarına eklenen protokollere uygun olarak İrlanda ve Birleşik Krallık için geçerli değildir. Bu üye devletlerin vize rejimleri ulusal mevzuatlarına tabidir.

UNIAN’ın bildirdiği üzere, Avrupa Parlamentosu 6 Nisan’da Avrupa Komisyonunun Ukrayna için vize serbestleştirme önerisini destekledi.

26 Nisan’da, Avrupa Birliği üye ülkelerinin Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER) kararı onaylamıştır. Fakat kanunun yürürlüğe girmesi için Avrupa Birliği Konseyi tarafından onaylanacak ve daha sonra EP ve AB Konseyi başkanları tarafından imzalanması gerekmektedir.


Belgenin yürürlüğe girmesi için 17 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi başkanları tarafından imzalanmalıdır. İmzalandıktan sonra, yasama kanunu Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanmalı ve bunun sonucunda  20 gün içerisinde yürürlüğe girecektir.

Çeviren – Göktuğ Yemenici