Roksolana (Hürrem Sultan) araştırmaları ile tanınan araştırmacı-yazar Oleksandra Şutko (Олександра Шутко), Hatice Sultan’ın hayatını roman haline getirdi (Ukrturk).
Hatice Sultan’ın hayatının anlatıldığı roman hem tarihçilerin hem de kitapseverlerin ilgisini çekecek bir eser.
- yüzyılın fırtınalı yıllarında yaşayan Hatice Sultan, yeniçeri isyanlarının olduğu dönemleri görmüştür. Bu zorlu zorlu Hatice Sultan’ın payına ise sınama ve sabır olmuştur.
Sultan İbrahim Paşa’nın karısı ve Sultan 4. Mehmet’in (Avcı Mehmet) annesi olarak sabır dolu yıllarda tarihi bir rol de oynayan Hatice Turhan Sultan, Ukrayna Kazakları’nın özgürlük mücadelesine desteği ile biliniyor.
- Mehmet’in çocukluğunda politikada etkili olan Hatice Turhan Sultan, Bogdan Hmelnitskiy ve Petro Doroşenko’nun özgür Ukrayna için Polonya ve Moskova baskısına karşı verdiği mücadelede hem Kırım Tatarları ve yeniçeriler ile destek oldu.
Kocasının 8 Ağustos 1648’de tahttan indirilip yedi yaşındaki oğlu Mehmed’in tahta çıkması üzerine “valide sultan” makamına yükselen Hatice Turhan Sultan sarayda hızla etkili bir konuma geliyor.
Oğlunun yaşının küçüklüğü sebebi ile bir çeşit “padişah naipliği” yapan Turhan Sultan artık devletin her işi ile bizzat meşgul oluyor, önde gelen idarecilere yazılı emirler gönderdiği, onlara akıl verdiği ve gerektiğinde de hesap sorduğu biliniyor. (Haberturk)
Ne yazıkki Ukrayna tarihinde ve Ukrayna edebiyatında Roksolana’nın dışında bilinen Ukrayna kökenli sultanlar yok. Araştırmacı yazar Oleksandra Şutko bu romanı ile Hatice Turhan Sultan’ın Osmanlı sarayındaki ve Ukrayna tarihindeki yerine dikkati çekiyor.