Foto - QHA
Kiev’de 4. kez düzenlenen geleneksel bir etkinlik olan “Outlook World Culture Festival” adı altında düzenlenen festival çerçevesinde Kiev sakinleri ve misafirleri, dünyanın yaklaşık 40 halkının geleneksel yemeklerini tatma, çeşitli eğitimlere katılma ve renkli atmosferini hissetme imkanını buldular.
Organizatörler, festivalin esas amacının kültürler arası diyalogun, devletler arasındaki ilişkilerin aynı zamanda halklar arasında hoşgörülü ve dostça bağların kurulması ve geliştirilmesi olduğunu ifade etti.
Foto – QHA
Etkinliğin resmi kısmı selamlarla, teşekkür ve kutlama konuşmalarıyla, Ukrayna milli marşının söylenmesi ve 30 devletin büyükelçileri tarafından festivalin açılış sembolü olarak kırmızı kurdelenin kesilmesiyle başladı.
Saat 12.00-16.00 arasında festival katılımcıları Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Azerbaycan, Arjantin, Ermenistan, Afganistan, Bangladeş, Belarus, Bulgaristan, Gana, Guyana, Yunanistan, Mısır, Endonezya, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kamerun, Kenya, Kongo, Fildişi Sahilleri, Kore, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Moldova, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Peru, Romanya, Suriye, Slovenya, Sudan, Tacikistan, Tanzanya, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan, Karadağ ve Japonya’nın kültürleriyle tanışabildi.
Festivalin düzenlenme tarihi, Avrupa Yerel Demokrasi haftasının düzenlendiği tarihe denk geldi. Kiev belediye binasındaki Kolon Salonu’nda isteyen herkes, eğreti (geçici) bir “Değerler Bağçesi”ne onlara yakın değerlerin sayıldığı kağıttan yapılan kestane yapraklarını asabildi.
Festivalde temsil edilen 40 ülkenin yanı sıra Kırım Tatar, Gagavuz, Gavay ve Rom (Romani) olmak üzere Ukrayna’da ikamet eden halklar ve diasporaları da temsil edildi.
Etkinliğe katılma teklifini kabul eden devlet kurumu, Kırım Evi sayesinde Kırım Tatar kültürü tüm görkemiyle temsil edildi. Festival boyunca katılımcılar, farklı Kırım Tatar ustaların eserlerinin toplandığı sergiyi ziyaret edebildi. Ünlü Kırım Tatar seramik ustası, Rüstem Skibin de tarihi eserlerden oluşan kişisel koleksiyonunu sundu.
Konser programı çerçevesinde “Kırım Ailesi” Kırım Tatar eğitim ve kültür merkezi öğrencileri olan Kırım Tatar çocukları “Daire Oyunu” dansını icra ederken, Musafir müzik topluluğu da “Kaytarma Oyununun” ezgisini icra etti.
Dans ve müziğin yanı sıra Kırım Tatar kültürü milli kıyafetler üzerinden de temsil edildi. Tasarımcı Leniye İbragimova, hazırladığı modern Kırım Tatar kıyafetlerinin yer aldığı “Bahçesaray Etütleri: Askerler” adlı erkek koleksiyonunu sundu.
“Outlook Worl Culture Festival” etkinliği, isteyen herkesin çeşitli el sanatları derslerine katılabildiğinden dolayı bir eğitim projesi olarak da değerlendiriliyor. Bunun dışında festivalin düzenlenmesinin artık bir gelenek haline geldiği, gelecek yılda dünya halkları ve ülkelerinin daha geniş anlamda tanıtılacağı ifade edildi.