Oleg Senstov hakkındaki film Türkiye’de gösterime girecek

0
2313

7. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri Türkiye’nin birçok farklı şehrinde sinemaseverleri bir araya getirecek.

7.Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri Programı çerçevesinde başta Ankara’da olmak üzere Türkiye’nin birçok farklı şehrinde Ukraynalı insan hakları aktivisti Oleg Sentsov’u konu alan “Dava” adlı belgesel film gösteriminin ardından, “Kırım ve Ukrayna’da İnsan Hakları” panelleride düzenlenecektir.

AB İnsan Hakları Film Günleri kapsamında, 5 Aralık 2017 tarihinde Ankara Büyülüfener Sinema salonunda 19:00’da başlayacak olan “Dava” adlı belgesel film gösteriminin ardından 21:00’da Moderatörlüğü’nü Ireneusz Fidas’ın (AB Delegasyonu Türkiye Siyasi İşler Bölümü) üstlendiği ve konuşmacılar arasında Yrd.Doç.Dr. Yuliya Biletska ve Av.Namık Kemal Bayar’ın bulunduğu “Kırım ve Ukrayna’da İnsan Hakları” konulu panel başlayacaktır.

AB İnsan Hakları Film Günleri programının gerçekleşeceği ikinci şehir, Giresun olacaktır.  10 Aralık 2017 tarihinde 18:30’da Vahit Sütlaş Sahnesi’nde gösterime sunulacak olan belgeselin ardından program 20:30’da Moderatörlüğü’nü François Naucodie’nin(AB Gaziantep Ofis Başkanı) yapacağı ve konuşmacılar arasında Yrd.Doç.Dr. Göktürk Tüysüzoğlu ve Fethi Kurtiy Şahin’in olacağı panel başlayacaktır.

11 Aralık 2017 tarihinde AB İnsan Hakları Film Günleri programı İstanbul’da gerçekleştirilecektir. 18:30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterime sunulacak film gösteri ardından Alin Taşçıyan’ın (Sinema Eleştirmeni) moderatörlüğü’nü üstleneceği ve konuşmacılar arasında Zafer Karatay ve Emel Kurma’nın bulunacağı panelde Kırım ve Ukrayna çerçevesinde İnsan Hakları konuları tartışılacaktır.

Yönetmenliğini Askold Kurov’un üstlendiği “Dava: Rusya Devleti Oleg Sentsov’a Karşı” filminin konusunu Oleg Sentsov’un hayat hikâyesi oluşturuyor. Ukraynalı sinemacı Oleg Sentsov, Euromaidan eylemlerine katılan bir Kırım yerlisi. Rusya’nın bölgeyi işgalinin karşıtlarından olan eylemci, Mayıs 2014’te Rus İstihbarat Teşkilatı tarafından terör saldırısı planlama suçlamasıyla tutuklanıp Moskova’ya nakledildi. Bir yılı aşkın süre gözaltında kaldıktan sonra 20 yıl hapse mahkûm edildi; üstelik ifadelerin baskı altında verilmiş olmasına ve yetersiz kanıta rağmen. Yönetmen Askold Kurov, dava sürecini ve Oleg’in ailesiyle beraber arkadaşları ve avukatlarının kendisini hapisten kurtarma girişimlerini takip ediyor. Zaman içerisindeyse bu takip, herkesin zalim devlet mekanizmalarının kurbanı olabileceğini gösteren, absürt ve ürkütücü bir hikâyeye dönüşüyor.

1974’te Özbekistan’da doğan Askold Kurov, 1991’den beri Rusya’da yaşıyor. Filoloji, tiyatro ve ilahiyat eğitiminden sonra sekiz yıl boyunca ambalaj tasarımcılığı yapan Kurov, daha sonra Moskova Marina Razbezhkina Film Okulu’nda belgesel sinemacılık öğrenimi gördü. Winter, Go Away! (2002) adlı ödüllü belgeselin yönetmenlerinden biri olan sinemacının sonraki filmleri Leninland ve Children 404 eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve çeşitli festivallerde gösterildi. Kurov’un filmleri, Rusya’daki insan hakları sorunları ve toplumsal uzlaşmazlıklara odaklanıyor.

AB İnsan Hakları Film Günleri, sinemaseverleri ve ilgili vatandaşları, her yıl farkındalık yaratmak, tartışmak ve düşünmek için bir araya getirmeyi amaçlıyor. Program hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

https://www.avrupa.info.tr/tr/eu_calendar?city_id=49&month=201712

https://www.facebook.com/EUinTurkey

https://twitter.com/EUDelegationTur