Sıkıyönetim kararları Ukrayna’yı nasıl etkiledi?

0
1770

Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunması sebebiyle 26 Kasım tarihinde, Ukrayna’da 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararname kabul edilmişti. Peki kabul edilen bu kararnamenin, Ukrayna’da günlük hayata yansımaları nasıl oldu?

Parlamentodan, 330 Milletvekilinden 276’sının oyu ile geçen kararname gereği, 28 Kasım Çarşamba günü yerel saat ile 09.00’da başlayan sıkıyönetim uyarınca, Ukrayna’nın belirli bölgelerinde uygulamaya giren kararların, Ukrayna’da bazı temel hak ve özgürlüklere ilişkin kısıtlamalar oluşturabileceği düşünülmüş fakat alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve olumsuz etkiler yaratması şuanlık beklenildiği gibi olmamıştır.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesi sonrası halka itidal çağrısı yaparak hak ve özgürlükler konusunda Ukrayna halkına kısıtlamalar getirilmeyeceğini bildiren bir açıklamada bulunmuştu.

Poroşenko açıklamasında “Marketlere tuz ve kibrit almak için koşmayın. Ukrayna vatandaşlarının bankalardaki parasına, döviz işlemlerine veya yurt dışı seyahatlerine herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek.” ifadesini kullanmıştı.

28 Kasım’da sıkıyönetim kararlarının uygulamaya geçirilmesi, şüpheyle karşılanmış, Ukrayna’da farklı bir politik atmosferin sınırları çizilmeye çalışılmıştır. Fakat bu hayali sınırlar; kararların 10 günlük sürecini geride bırakırken, Ukrayna’nın merkezi şehirlerinde temel hak ve özgürlükler noktası da dahil olmak üzere günlük hayatta düşünülen etkileri yaratmamıştır. Ve uygulamaya geçirilen kararların Ukrayna’nın, özellikle merkezi bölgeleri için şuanlık bir etkisi görülmemiştir.

Bu noktada sıkıyönetimin gerekliliği konusunda, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından, “Sıkıyönetim, savaş anlamına gelmiyor. Ukrayna’nın kimse ile savaşmaya niyeti yok. Sıkıyönetim, ülke savunmasını güçlendirmek için gerekli.” ifadeleri kaydedilmişti.

Rusya’nın Azak Denizi’ndeki girişimine karşılık iki ülke arasında gerginlik hızlı bir şekilde yükselmiştir.  Bu sürecin devamında, Rus erkeklerinin ülkeye girişlerinin sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Poroşenko, “16-60 yaş Rus erkeklerinin girişini kısıtlayarak, aslında Rus ordusunun temsilcisi olanların ülkemizde özel birlikler kurmalarını önlemeliyiz.” açıklamalarında bulunmuştu.

Bu bağlamda alınan kararların, Ukrayna ve Türkiye gibi iki dost ülkenin ilişkileri açısından herhangi bir kısıtlama getirmediğini, Türk vatandaşlarının Ukrayna’ya seyahat konusu da dahil olmak üzere, ticari ve kültürel ilişkilere herhangi olumsuz bir yansımasının söz konusu olmadığı da belirtilmelidir.

Ukrayna-Rusya Gerginliği

Ukrayna’nın Odessa limanından Mariupol limanına gitmek üzere 25 Kasım Pazar günü yola çıkan 3 Ukrayna savaş gemisine Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri müdahale etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toparlamış, ülkede sıkıyönetime gidilmesi kararını imzalamıştı.