Türkiye hakkında Ukraynaca yazan blogçular kimlerdir?

0
2933

Türkiye’de farklı dillerde yazan Ukraynalı blogçuların sayısı bugünlerde çoğaldı. Blog yazı dilinin seçilmesindeki en önemli faktör ise okur kitlesidir. Tabii ki Rusça yazanların
okur kitlesi daha geniş, ama Ukraynaca yazan blogçular da azımsanamayacak sayıdalar. Özellikle Rusya ile yaşanan olaylardan sonra çoğu Ukraynalı, Ukraynaca konuşmayı ve yazmayı tercih ediyor. Bu yazıda da Türkiye hakkında Ukraynaca yazan kadın blogçulardan bahsetmek istiyoruz. Onlar Türkiye hakkında Ukraynaca yazarak bu ülkeyi daha kolay tanımamızı sağlıyorlar. Çünkü Türkçeyi ve Türk kültürünü bilmeyen  Ukraynalılar buraya ilk defa geldiklerinde şaşakalıyorlar. Bu kadın bloggerların yazıları ise Türkiye’yi daha kolay tanımamızı sağlayarak Türkiye’ye uyum sürecimizi hızlandırıyorlar.

Özenle araştırma yaptıktan sonra Türkiye hakkında Ukraynaca yazan dört kadın blogçu bulduk. Onlar, okuyanlarla düşüncelerini ve heyecanlarını paylaşmak isteğiyle yazıyorlar.

İşte Türkiye’deki Ukraynaca yazan dört blogçu:

  1.  Yuliya Trotsük-Nacar

“Türkiye’den sevgiyle” (Z Tureççını. Z lubovyu)

Bu site 2016 yılının Aralık ayında kuruldu. Yuliya bu siteyi kurmadan önce “blokx.ua
sitesi için “Femina by Tsıtrına” takma adıyla yazı yazıyordu. Bu site  birkaç farklı bölümden oluşuyor ve Türkçe’nin özellikleri, bilingual çocuklar, Türkiye’deki hayat ve alışveriş, Türkiye haberleri gibi çok konuyu kapsıyor. Bu sitede Ukraynalıların merak ettikleri herhangi bir konuda (taşınma, evlilik, iş v.b.) yazı bulabilirsiniz. Bu sitede, Türk kültür ve geleneklerini anlatılmasının yanı sıra insanların farklı durumlarda nasıl davranması gerektiğinin ipuçlarının verilmesi bu sitenin özelliğidir. Yuliya’nın resmi olmayan, günlük konuşma diliyle yazdığı yazılar keyifle ve akıcı bir şekilde okunuyor. Onun yazdıklarını bir kere okuduğunuz zaman bu siteye her gün gireceksiniz.

  1. Olga Ege

“Benim İstanbul’um” (Miy Stambul)

“Miy Stambul” blogu 2013 yılından itibaren takipçilerine İstanbul’un güzel yerlerini, geleneklerini, Türkiye seyahatlerini anlatıyor. Böyle bilgileri standart turist rehberlerinde bulmak neredeyse mümkün değil. Bu blogda müzeler, popüler yerler, tatil yerleri, kahve, restoranlar ve alışveriş yerleri hakkında okuyabilirsiniz. Üstelik, tüm yazılar çok sayıda orijinal resimler ve farklı yardımcı bilgileri (konumlar, haritalar vs.) içerir. İstanbul’da yaşayanlara ve bu şehri sevenlere mutlaka bu blogu takip etmeye tavsiye ederiz.

  1. Vasilisa Yılmaz

“Stambulka’’ (İstanbullu)

Muhabir, tercüman, Türklerin damak tadını bilen Vasilisa Yılmaz 2009 yılından itibaren İstanbul’da yaşıyor. Stambulka blogu, orijinal yazıları sayesinde İstanbul gastronomi dünyası uzmanlarının ortamında çoktan ünlü oldu. Vasilisa bize İstanbul’da Türk lezzetli yemeklerini bulabileceğimiz saklı yerleri anlatıyor. İyi ki, bu bilgi birikimi bir kitap şekline döndürüldü. Vasilisa’nın ‘’Kendi tabağında’’ kitabı şehrin gastronomi rehberi olmakla kalmayıp, sizi her zaman sizin evdeymiş gibi hissettirmenizi sağlayan bir kitaptır. Bu yaratıcı proje şehir hikâyelerini, yerli uzmanları, yemek tariflerini ve İstanbulluların sırlarını birleştirdi. 2016 yılın sonuçlarına göre, bu kitap ön seçimini geçip Gourman Awards 2017 Uluslararası Gastronomi Kitapları Ödülünün kısa listesine (short-list) girdi.

  1. Darina Ustenko

‘’Ukr-Ayna.com’’ web sitesindeki blogçu

Bu yazar hayatında karşılaştıkları ve merak ettikleri konuları seçip yazılarında ilginç bir bakış acısından kendine özgü tarzıyla onları okuyucuya sunuyor. Darina Ustenko kendine has hafif tarzıyla ilk bakışta sıradan şeyler hakkında fakat çok enteresan biçimde anlatıyor. Darina var olan ön yargılarını kırmayı amaçlayıp gittikçe daha çok kendi hayatından bahsediyor. Darina’nın önceki blogger tecrübesi Livan’da geçmesine rağmen, “Ukr-Ayna” web sitesinde  Türkiye hakkındaki de ilk yazma denemeleri  çok sayıda takipçi bulabildi. Umuyoruz ki,  bir süre önce çocuğa sahip olan Darina, ileride de bizi yeni yazılarıyla sevindirecek.

Verdiğimiz listeden anlaşılıyor ki, blogçuların çoğu bu işi hobi olarak benimseyip sadece kendi zevkine gittiği için blog yazıyorlar. Yazıların konuları okur kitlesine göre seçiliyor, yani konular arasında Türkiye’deki yaşayan vatandaşlarımızın merak ettikleri sorular, tarihten ilginç olaylar veya sıra dışı hayat hikayeleri yer alıyor. “Ukr-Ayna.com” web sitesi adına hepimize bunun gibi blogçuların sayısı artsın diye dilemek isteriz. Ayrıca var olan blogçulara onun çabaları için teşekkür eder, yazılarının onlara maddi destek de getirmesini dileriz. Nasıl olsa, bir işten sadece zevk değil, para da geldiğinde mutluluk bu olsa gerek.

Çevirenler: Natali Berezovska, Tanya Naymanova