Ukrayna hakkında ilginç bilgiler

0
8416

Doğu Avrupa’nın en geniş topraklarına sahip, doğası, tarihi, mimarisi ve eğlenceli hayat tarzıyla her yıl milyonlarca turiste kapılarını açan Ukrayna’ya dair, çok duyulmamış bir dizi olgu ve olaylar zincirini sizler için derledik.

Dünya’da 7 Miras alanı olarak bilinen ülke

Geniş sınırları içerisinde, Kiev’deki Azize Sofya Katedrali ve Bağlantılı Manastır Binaları, Kiev-Pechersk Manastırı, Lviv – Tarihi Şehir Merkezi, Struve Jeodezik Arkı, Bukovinalı ve Dalmaçyalı Metropolitlerinin Konutu, Hersonisos Antik Kenti, Polonya ve Ukrayna’nın Karpat Bölgelerindeki Ahşap Tserkvaslar, Karpatlardaki ve Avrupa’nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları da dâhil olmak üzere yedi Dünya Mirası alanı bulunmaktadır.

Geniş caddelere sahip ülke

Kiev’in ana caddesi olan Kreşatik Caddesi, Dünya’nın en kısa ve en geniş caddesi olarak bilinir. Sadece 1,2 km uzunluğunda olan ama oldukça geniş olan bu cadde İkinci Dünya Savaşı sırasında zarar görmüş en önemli noktalardan birisidir.

Bir zamanlar “Ekmek Sepeti” olarak bilinen ülke

Ekmek Ukrayna tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Bir zamanlar ülkenin tarım alanında yaptığı yenilikler ve kullandığı yöntemlerden dolay Avrupa’nın “ekmek sepeti” olarak bilinirdi. Bu şekilde bilinmesinin sebebi, Stalin kontrolü altında bulunan Sovyetler Birliğine destek vermek ve beslemek amacıyla kullanılmış olmasıdır. Bu durum Ukrayna için birçok sıkıntı yaşatmıştır. “Holodomor” olarak bilinen ve 1932-1933 yılları arasında 7,5 Milyon Ukraynalının öldürülmesi de bu kıtlığın ve ortaya çıkan bu acımasızlığın son noktasıdır. Açlık, Ukrayna, Avustralya ve Kanada’yı da içeren 25 ülke tarafından soykırıma yönelik bir suç olarak kabul edilmiştir.

Birçok tarihsel olaya ev sahipliği yapmış ülke

Ukrayna tarihi boyunca çok fazla yıkım ve kötü olayla karşı karşıya kalmıştır. Ancak, Churchill, Stalin, Roosevelt gibi önde gelen kişilerin savaş sonra Avrupa’nın durumunu masaya yatırmak ve çözüm yolları aramak için bir araya geldiği 1945’de Yalta konferansı ev sahipliği yapma şerefine ulaşmıştır. Toplantıya ev sahipliği yapan Livadia Sarayı bugün bir müze olarak varlığını sürdürmektedir. Yalta, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği bölge olan Kırım’ın bir parçasıdır.

Sanat ve kültürün birleştiği ülke

Günümüzde Lviv şehri Rönesans, Barok, Belle, Epoque ve Art Nouveau binalarının süslemeleri dikkat çekici ve üniversite öğrencileri ile dolup taşmış yüzlerce viyana tarzı kafelerin yaygın olduğu bir şehir haline gelmiştir. Seyahatiniz sırasında opera binalarını gezebilir ve şehrin ne kadar rahat, güzel bir yer olduğunu görmek için Lviv’in merkezi olan Svobody caddesinde kalabalıkların içinde dolaşabilir, şehrin doğal havasını hissedebilirsiniz.

Gaz Lambasını icat edildiği ülke

Lviv, ayrıca ilk gaz lambasının üretildiği yer olarak bilinir. Golden Star isimli adlı bir dükkanda yerel bir eczacı tarafından icat edilmiştir. Günümüzde bu başarıyı hatırlamak amacıyla aynı binada Gasova Lampa isimli bir kafeterya yer almaktadır.

Dünya’daki en büyük uçağın yapıldığı ülke

Kiev dünyanın en büyük uçağı olan “Antonov An-225 Mriya”nın doğduğu yerdir. Herhangi bir uçakta bulunabilecek 88,4 metre en geniş kanat açıklığı ve 6400 kilogram ağırlığı nedeniyle şu ana kadar yapılmış en büyük uçak olarak bilinir.

Birçok kayak merkezine sahip olan ülke

Bir Fransız Alpleri değil, ancak Ukrayna’nın Karpat dağlarında Bukovel de dâhil olmak üzere 55 km’lik yamaçları ve 15 m’lik yüksekliği ile yaklaşık dört veya beş kayak merkezi vardır.

Kahraman Şehre sahip olan ülke

Başkent Kiev’e, 1941’de Kiev savaşında Nazilere karşı direnişinden dolayı Sovyetler Birliği tarafından Kahraman Şehir statüsü verilmiştir. Almanlar 1941 yılının Temmuz ayında tüm şehri kuşatmışlardır ve sonrasında eylül ayında şehri tamamen ele geçirmişler ve 60.000’den fazla askeri esir almışlardır. Bu savaş Hitler için büyük bir zafer gibi görünmesine rağmen, Kiev şehri, bu savaşta gösterdiği azim ve mücadele gücü sayesinde 1965’de Kahraman şehir olarak ödüllendirilmiştir.

Benzersiz Paskalya yumurtaları hazırlanan ülke 

Ukraynalılar kaliteli yumurtalar kullanılarak hazırlanan ve farklı sanatsal değerler sunan paskalya yumurtalarını süslemede oldukça iyidirler. Ukraynalılar genelde pysanka olarak bilinen süs eşyalarını üretmek ve daha dikkat çekici tasarımlar elde etmek amacıyla balmumu kullanmayı tercih ederler. Ülkenin her bölgesinde kendilerine özgü farklı bir dekorasyon yöntemi vardır. Böyle tasarımların ve süs eşyalarının üretimi Sovyetler Birliği tarafından yasaklanmıştır. Ancak, Kuzey ve Güney Amerika’ya giden Ukraynalı göçmenler bu süs eşyalarının üretimine orada devam etmişlerdir.

İlham verici müziklere sahip ülke

George Gershwin’in ‘Summer Time’ şarkısını eski bir Ukrayna ninnisinden esinlenerek yazılmıştır.

Tarihi sürprizleri olan ülke

Ukrayna devletinin ilk Anayasası “Kanun ve Özgürlüklerinin Pakt ve Anayasaları” adlı 1710 tarihli bir eser sayılmaktadır. İşbu belge o zamanki Ukrayna nüfusunun önemli kısmını oluşturan Kozak Şurasında kabul edilip Dnipro Nehrinin Sağ Kıyısında bulunan Ukrayna kısmının o zamanki Hetmanı (Hükümdarı) Pılıp Orlık tarafından onaylanmıştır.

Bu anayasa Benderi şehrinde yazıldı. Bu anayasa yazılırken Benderi şehri, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Ve ilk Ukrayna Anayasası’nın babası olarak tarihe geçen Hetmanı (Hükümdarı), Pılıp Orlık olmuştur.

Bu anayasa kapsamında, yasama, yürütme ve yargı alanlarında Hükümet’te bulunan güçler ayrılığı konusunda demokratik bir dağılım oluşturulmuştur. Bu anayasa fikri muhtemelen 1748’da yayınlanan Montesquieu’nun Kanunların Ruhu üzerine adlı eser sayesinde herkes tarafından bilinmeye başlanmıştır.