Hristiyanlık inancında Tanrı’nın oğlu olarak kabul edilen Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Ve Hristiyanlık için en eski ve en önemli bayramdır. Farklı zamanlarda kutlanan Paskalya Günü, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılmaktadır. Ortodoks inancını benimseyen Ukraynalılar için 19 Nisan’a denk gelen bayram her yıl olduğu gibi bu yılda önemli ritüeller yerine getirilerek kutlanıyor.
Paskalya süreci, oruç (40 gün boyunca hayvansal gıdaları yememek kaydı ile tutulmaktadır) ile geçen dönemi ve son haftayı (Kutsal Hafta- İsa’nın insanoğlu için acı çektiğine inanılan haftaya verilen addır) kapsar.
4o gün tutulan oruçla birlikte ilk gelen pazar günü Paskalya Bayramı kutlanmakta ve Paskalya dönemi sona ermektedir. Lakin Paskalya Bayramının 3 gün öncesi yani perşembe günü önemli bir gündür. Ukraynalılar bugün evlerinde temizliklerini yaparlar ve Paskalya öncesinde yapılması gereken hazırlıklarını bitirirler. Özellikle tatlı Paskalya ekmeği Paska’nın (Паска) mayalı hamuru ve Paskalya’nın vazgeçilmezi Kraşankalar (Крашанка) hazırlanır.
Cumartesi gününe gelindiğinde Ukraynalılar, Paskalya Bayramının sabahı için hazırlıklarını tamamlayarak Paskalya sepetlerini hazırlamaya başlarlar. Paskalya sepetlerinin içerisine paska, kraşanka, peynir, tereyağı, sosis, et ve şarap koyarak kiliselerde başlayan ayinlere katılırlar. Ayinlerde mumlar yakılır, dualar edilir ve İsa’nın dirilişi kutlanır. Birbirlerinin bayramlarını “İsa dirildi!” cevap olarak “Gerçekten dirildi!” diyerek kutlayan Ukraynalılar selamlaşmalarını tamamlamış olurlar.
Ertesi gün Paskalya Bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde evlerine dönen Ukraynalılar sepetlerinde bulunan ve kutsanmış su ile yıkanmış yiyecekleri ile kahvaltılarına başlarlar. Bu özel günde yerine getirilen ritüeller oldukça önemlidir.
Ayrıca Paskalya zamanı Ukrayna’nın birçok şehrinde Ukrayna Ortodokslarına özgü bir süsleme sanatı olan Pısankalar (Писанка) için görkemli sergiler oluşturulur. Pısanka adı verilen bu yumurtalar işleme uğramadan önce bütünlüğü korunmak şartıyla içleri boşaltılır. Sonrasında farklı anlamları içerisinde bulunduran şekillerle üzerine desenler oluşturulan yumurtalar sağlık, mutluluk, birlik gibi anlamlarla hediye ve süslemelerde kullanılır.
Bizlerde Ukr-Ayna ekibi olarak tüm Ukraynalı dostlarımızın ve takipçilerimizin Paskalya Bayramlarını kutluyoruz !