Yasa tasarısının kabul edilmesi için 335 milletvekili oy verdi. Anlaşma; eğitim, sağlık hizmetleri, Türkiye’de Ukrayna ve Ukrayna’da Türkiye hakkında bilgilerin gelişmesi, tarım, turizm ve kamu yönetimi gibi alanları kapsıyor.
Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk ise, “Türkiye, teknik bilgi aktarımı, eğitim, yeni teknolojilerin tanıtılması, ekipman temini konularında yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Anlaşma 3 Kasım 2018 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı. Yasa, tarafların iç prosedürlerin tamamlanması için diplomatik kanallar aracılığıyla birbirlerini bilgilendirdikleri son yazılı bildirim sonrasında yürürlüğe girecek. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereklidir.
Aynı zamanda, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetleri arasında 14 Kasım 2002 tarihinde imzalanan teknik ve mali işbirliği ile anlaşmasının 2. maddesinin hükümleri sona erecektir.
Ayrıca, Grışçuk’a göre, 17 Ocak’ta Ukrayna Parlamentosunun Türkiye Cumhuriyeti ile parlamentolar arası dostluk grubunun vekilleri Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ile buluşacak.
Kaynak: QHA