Uluslararası tarım piyasasında güçlü bir pozisyona sahip olan ve Avrupa’nın 4. tarımsal üretici ülkesi konumunda olan Türkiye, Ukrayna’da büyük miktarda üretim hacmine sahip bazı tarım ürünlerine ilgisini kesmiyor. Bununla ilgili Ukrayna Tarımsal Politika ve Gıda Bakan Yardımcısı Olga Trofimtseva açıklamalarda bulundu.
“Ukrayna Tarım Sektörü Topluluğu uzmanlarının araştırmasına göre, Türkiye’nin iç piyasasındaki talebi göz önüne aldığımızda, Ukrayna’nın tarım ürünlerinden bazıların ithalatı Türkiye için hala önem taşımaktadır. Kastedilen ürünler – hayvanlar, büyük baş hayvanların taze veya soğutulmuş eti, tahıllar, tereyağı, sebzeler, yağlar, bal mumu, sebze ve meyvelerden işlenmiş ürünler vs.” söyleyen Trofimtseva ayrıca Ukrayna’dan gelen keçi eti, yağ ve organik ürünler için Türkiye’nin piyasasında büyük bir talep olduğunu vurguladı.
Yaptığı açıklamaya göre, bugünlerde iki ülkenin veteriner uzmanları ortak bir şekilde işbirliğini sürdürmekte ve devletlerarası imzalanan anlaşmanın sayesinde ise bitki koruma alanında da işbirliği devam etmektedir.
Bakan Yardımcısı, ülkemiz ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerin hızlandırmasına yol açacak Serbest Ticaret Anlaşmasının en yakın zamanda imzalanacağı ümit ettiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı’nda çalışan iş arkadaşlarımızın katılımıyla Bakanlıklarımızın ve yetkili kurumlar tarafından bu anlaşma üzerinde yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Bununla ilgili görüşmelerde her zaman çok net bir mesajımızı iletmeye çalışıyoruz: Ukrayna’da geniş ölçekli üretim yapan özel ve tüzel niteliğe sahip sektör temsilcilerin ihtiyaçları ve görüşleri hesaba katılmalı ve korunmalıdır”.
Ayrıca Bakan Yardımcısı, iki taraflı tarımsal ticaret etkinliğini arttırma gereksinimi ile beraber, tarım makineleri sektöründeki Türkiye’nin geniş tecrübesinden faydalanma gereğine de değindi. “Tarım sektöründeki başarılı işbirliği için Ukrayna ve Türkiye ortaklaşa yaptığı yatırım projelerin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullanan Olga Trofimtseva, kendi açıklamasını şöyle özetledi: “Serbest Ticaret Anlaşmanın imzalanması, tarım ve gıda ürünleri için ithalat sürecinin kolaylaştırılması ve ortak projelerde iki ülkenin imkanlarının birleştirilmesi bize hem iki taraflı ticareti geliştirme hem üçüncü piyasalara beraber çıkma imkanlarını verecek’’ dedi.