ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna için savunma bütçesini onayladı; Kiev’de Türkiye-Ukrayna turizm iş birliği ele alındı; Ukrayna’nın “Cyborgları” hakkında çekilen filme büyük ilgi; Kanada Ukrayna’yı silah satışı yapılabilecek ülkeler listesine aldı; Kırım Ahali (Demokratik) Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümü Ankara’da kutlandı; Turizm fuarında Ukrayna sergisine yoğun ilgi; Eski Odessa Valisi Mihail Saakaşvili, Kiev’de hakim karşısına çıktı; Ukraynalılar, Ukrayna sinema festivali’nde buluştular; Ukrayna yemekleri İstanbul’da tanıtıldı; Kanada’da Ukrayna ile vize serbestisine destek artıyor; Ankara’da ODTÜ’de (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) “Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkilerinin 25. yılı konuşuldu.
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya yardım sağlanmasını öngören 2018 yılı savunma bütçesini onayladı.Bütçeye göre, ABD’nin savunma ihtiyaçları için 700 milyar dolar tahsis ediliyor. Bütçede, Ukrayna için 350 milyon dolarlık destek sağlanması öngörülüyor.
Bilindiği gibi, 2018 mali yıla ilişkin ABD savunma bütçesi taslağı, ölümcül silahlar da dahil olmak üzere Ukrayna için 350 milyon dolar sağlanmasını, ayrıca Rus saldırganlığına karşı koymak için 2018 mali yıla ait askeri bütçe, Avrupa caydırma inisiyatifi kapsamında NATO müttefiklerini desteklemek ve Avrupa’daki ABD savunma potansiyelini güçlendirmek için 4,6 milyar dolar tahsis edilmesini öngörüyor.
Türkiye Cumhuriyeti Kiev Kültür ve Turizm Müşavirliği, Kiev’de 13 Aralık tarihinde kahvaltı eşliğinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan Berat Yıldız, “Bizim buradaki amacımız Türkiye-Ukrayna arasındaki turizm ilişkilerini genel olarak değerlendirmek ve sonrasında Türkiye’nin Ukrayna’daki profiline istatistik veriler arasından göz atmak olacak.” diye kaydetti. Ukrayna vatandaşlarının en çok tercih ettiği yerler arasında Antalya, İstanbul, Fethiye, Dalaman, Bodrum ve Marmaris’in yer aldığını anlatan Yıldız, 2017 yılının Aralık-Ekim döneminde Türkiye’yi ziyaret eden Ukraynalı turist sayısının 1 milyon 112 bin olduğunu ve bu sayının geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 23 oranında arttığını ifade etti.
Foto – QHA
Etkinliğe katılan herkese teşekkür eden Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, iki ülkenin turizm alanındaki karşılıklı ilişkilerinin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydederek, “Türkiye’ye gelen Ukraynalı turist sayısının artmasının birkaç sebebi var. Örneğin Ukraynalılar gerçekçi ve bilinçli turistler. Türkiye’de kendilerini iyi hissettiklerini anlıyorlar. Türkiye’de hizmet-kalite fiyat dengesi iyi korunuyor. Bir de Avrupa dahil klasik eski geleneksel destinasyonlar’ın yaptığı hataları yapmamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna yapımı olan film, Ukrayna Devlet Film Ajansı Pylyp Illenko’nun başkanına göre, ilk hafta sonu gişe hasılası 8.186 milyon UAH veya yerel olarak yaklaşık 302.000 $ ulaştı.
Filmin bütçesi 1,74 milyon dolar ve neredeyse yarısı Ukrayna ulusal bütçesinden tahsis edildi. Çekim yaklaşık iki ay sürdü.
Filmi yaklaşık 106.350 kişi izledi. Illenko, “Filmin bu kadar ilgi görmesi ve okuyucularının bu kadar çok takdir etmesinden memnunum, bu sonucun Ukrayna Devlet Film Ajansının çalışmalarının değerlendirilmesi olduğunu düşünüyorum” dedi.
Filmin yönetmeni Axtem Seitablaiev, “Filmimiz savaş değil, bu savaşın içinden doğan dünyayı anlatıyor, gerçek “Cyborgs”da senaryoyu yazıyor, çekim bölgesinde bir ya da daha fazla kişi var, bu bize çok yardımcı oldu” diyerek açıklamada bulundu.
Kanada Hükümeti Ukrayna’ya ateşli silahlar satılmasına izin veren bir karar aldı. Kanada’da yayımlanan karara göre, Kanadalı şirketlerin ve kişilerin belirli yasak ateşli silahları ve diğer silahlar ile bu kapsamda sayılan düzenek ve cihazların Ukrayna’ya ihracına izin verildi.
Kararda, satış için her bir izin başvurusunun, Kanada’nın uluslararası yükümlülükleri, dış politika ve savunma öncelikleri ile tutarlılığının sağlaması için durum değerlendirmesine tabi tutulacağı kaydedildi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Ukrayna’ya silah satışına izin verilen karardan mutluluk duyduğunu söyledi.
Kırım Derneği Genel Merkezince Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, milletvekilleri, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programda söz alan Mükremin Şahin, “1917’de vatanımız Kırım’da toplanan Kurultayımızın ve aynı tarihte kurduğumuz Kırım Ahali Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünü anmak ve devletimizi kuran yoldaşlarımızın ideallerine, fikirlerine, ilke ve prensiplerine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit etmek için burada toplandık. Yüz yıllardır Kırım’ı Tatarsızlaştırmak ve Müslümansızlaştırmak için her şeyi yaptılar. Türkiye’de de olmak üzere dünyanın 15 ülkesinde yaşayan milyonlarca Kırım Tatarlarının aile hatıraları ve hafızaları bunlarla dolmuş. Bu sebeple dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kırım Tatarları, ‘Dünya Kırım Tatar Kongresini’ topladı. Dolayısıyla Kırım’ın Ukrayna’daki topraklarının Rusya tarafından işgalinin asla kabul edilmeyeceğini ve bu işgale karşı sonuna kadar direneceğini ilan etti. Vicdan sahibi herkesi, Kırım’da yaşanan baskı ve zulme kayıtsız kalmamaya davet ediyorum. Bu şerefli ve imanlı halkın mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov,”Yüz yıllar boyu birçok halka ve onların gölgelerine Rus İmparatorluğu çöktü. Çarlık Rusya’da ezilmiş halklar, onun parçalanmasını kendi dirilişleri için bir şans olarak kullanmaya çalıştı. O zaman kendi ulusal kurumlarını oluşturan halklar arasında Kırım Tatar halkı birinci sıralarda olmuştur. Aydınlanmış Kırım Tatar gençleri kendi toprağında kendi vatanına sahip olmak için ellerinden geleni yaptılar ve hayatlarını verdiler. Toplanan ‘Kırım Tatar Milli Kurultayı’ yerli halkın haklarını bütün dünyaya duyurdu. Kırım Ukrayna’nın toprak parçasıdır” açıklamasında bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Fuar İzmir’de, bu yıl 11’incisi düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi ağırladı. Fuarda, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Koştumoğlu’nun, partner ülke Ukrayna’nın görüntülerinden oluşan 40 fotoğraflık sergisi büyük ilgi gördü.
Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini de taşıyan Hotin, Akkerman ve Kamaniçe kalelerinin yanı sıra Kiev ile çevresinin fotoğraflarından oluşan serginin açılışını Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Aleksandr Vitaliyovych ile Fahri Konsolos Çetin Güvercin yaptı. Doç. Dr. Koştumoğlu, “Fuarın partner ülkesinin Ukrayna olması nedeniyle böyle bir çalışma yaptık. Ziyaretçilerin sergimize gösterdiği ilgi bizleri çok mutlu etti. Sergimizde 2000 yılından bu yana farklı ortak projelerde çekilen fotoğraflara yer verdik. Aynı sergiyi daha önce de Kiev ve Lviv kentlerinde de açmış orada da büyük ilgi görmüştü” dedi.
Gözaltına alınan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve eski Odessa Valisi Mihail Saakaşvili, Kiev’de hakim karşısına çıktı.
Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, sabah saatlerinde Kiev’de bulunan Peçerskiy mahkemesine getirilerek cam kafes içerisine konuldu.Taraftarları ile Ukrayna milli marşını okuyan Saakaşvili, cam kafes içerisinde kameralar karşısında basına açıklamalarda bulundu.
Foto – Habertürk
Saakaşvili, mahkemenin kendisini hapse göndermesi halinde açlık grevine devam edeceğini söyledi. Saakaşvili, “Bir cumhurbaşkanının nasıl çalışabildiğini gösterdim, şimdi de nasıl ölebileceğini göstereceğim.” ifadelerini kullandı.
Antalya’da yerleşik olarak ikamet eden Ukraynalılar Ukrayna Aile Derneği tarafından düzenlenen Ukrayna Sinema Festivali’nde buluştu.
Festivalin açılışına Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Vyaçeslav Homenko ve Ulusal Taras Şevçenko Ödülü sahibi yazar Ivan Draç katıldı.
Foto – Sabah
Antalya’da yerleşik ikamet eden Ukraynalılar bu yıl ilk kez düzenlenen ve ‘Kökü olmayanın tohumu olmaz’ sloganı ile Ukrayna Aile Derneği tarafından düzenlenen Ukrayna Sinema Festivali’nde bir araya geldi. Porto Bello Otel’de düzenlenen festivalin açılışına Türkiye Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi Birinci Sekreteri Vyaçeslav Khomenko, Ulusal Taras Şevçenko Ödülü sahibi yazar-senarist Ivan Draç, Ukrayna Dışındaki Aileler ile İlişkiler Derneği (Ukrayna-Dünya) BaşkanıAlla Kendzera katıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Ukrayna Aile Derneği Başkanı Vita Mykhaylova, Türkiye’yi ikinci vatanları olarak gördüklerini belirtti. Antalya’daki Ukraynalı aileler için yeni bir dönemin başladığının müjdesini veren Vita Mykhaylova, “Yakın zamanda Ukrayna Evi’ni açacağız. Ukraynalı ailelerle bir araya geleceğimiz bu alanda bundan sonraki projelerimizi hayata geçirmek için geniş bir alanımız olacak” dedi.
Ukrayna mutfağı, İstanbul’da International Women of Istanbul (IWI) sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen hayır panayırında tanıtıldı.
Konukların yoğun ilgisini çeken Ukrayna standında, çörekler ve tatlılar, borşç ve holodets gibi Ukrayna mutfağından farklı lezzetler ziyaretçilere sunuldu.
Foto -QHA
IWI üyelerinin cömertliği sayesinde yıllarca yerel, kâr amacı gütmeyen faaliyetleri çeşitli şekillerde destekleyen bir sivil kuruluş. Söz konusu etkinlikten elde edilen gelir de uzun süredir İstanbul’da tedavi gören Ukraynalı Boris Daskalyuk’un tedavisi için harcanacak.
Kanada Parlamentosu, Ukrayna vatandaşlarının Kanada’yı vizesiz ziyaret edebilmeleri için hükümete çağrıda bulundu.
Kanada Parlamentosu Savunma Komitesi “Kanada’nın Ukrayna’ya Kriz ve Silahlı Çatışma Döneminde Desteği” konulu bir rapor hazırladı. Raporda Kanadalı vekiller, “Kanada hükümetine, Ukraynalılara, Kanada’yı vizesiz ziyaret edebilme hakkı sağlanması planını duyurmayı öneriyoruz” diye kaydetti.
Bunun dışında milletvekilleri, birkaç yıl önce durdurulan gençlik hareketliliği programını yeniden başlatma teklifinde bulundu. Raporda, “Kanada hükümetine Ukrayna’dan gençlik hareketliliği sözleşmesinin yenilenmesini ilan etmeyi öneriyoruz. Bu, kalifiye Ukraynalıların Kanada’da 1 yıl süreyle bulunma ve çalışma izni almasını sağlayacak” denildi.
ODTÜ Avrasya Araştırmaları Yüksek Lisans Programı, Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya Araştırmaları Merkezinin (AVİM) ortak olarak düzenledikleri, “25 Yıllık Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkileri: Bölgesel Gelişmeler ve Arttırılmış İş birliği Beklentileri” adlı panel Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezi- Toplantı Salonunda gerçekleşti. Panele katılan Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı vesilesiyle bu sene çeşitli konferans ile toplantılar tertip ettiklerini söyledi. Büyükelçi Sybiha, Osmanlı İmparatorluğu ile Ukrayna arasındaki ilk anlaşmanın 17. yüzyılda yapıldığını anımsatarak, Türkiye’nin 1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye ile Ukrayna arasında 2012’de vizelerin kaldırıldığını hatırlatan Sybiha, “Türkiye, Ukrayna’nın her zaman dostu oldu.” dedi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Bölge Müdürü Büyükelçi Şefik Vural Altay konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ukrayna’nın Osmanlı döneminden bu yana olumlu ilişkiler içerisinde olan iki ülke olduğunun altını çizdi. Ukrayna’dan gelen milyonlarca turistin Türkiye’de büyük bir mutlulukla karşılandığını belirtti. Kiev yönetimiyle daha iyi ilişkiler kurmak için potansiyel olduğunu sözlerine ekledi.
“Yeni Transit Koridorları: Türkiye ve Ukrayna” başlıklı sunumuyla panele katılan davetli konuşmacı Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, Karadeniz üzerinde Türkiye ve Ukrayna’nın önemli birer partner olduğunun üzerinde durarak Karadeniz güvenliği konusundaki açıklamaları ve alternatif transit yollar hakkındaki görüşleriyle sunumunu destekledi.
Odessa Mechnikov Ulusal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sergii V. Glebov da panelde “2013’ten Sonra Karadeniz Güvenliği: Yeni Statüko Arayışı” konulu konuşmasında, güvenlik konusunu ikili ilişkiler bağlamında ele aldı ve güvenlik konusunda Türkiye ve Ukrayna arasında Karadeniz’deki etkileşimin daha da iyiye gideceğine değindi.
Panele katılan davetli konuşmacı Fethi Kurtiy Şahin’in “Ukrayna ile Türkiye Arasında Bir Köprü Olarak: Kırım Tatar Diasporası” başlıklı sunumu davetliler tarafından yoğun ilgi gördü. 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım Tatar Diasporası’yla olan ilişkilerinin değişimine, bu değişimin Kırım Tatar Milli hareketine nasıl yansıdığının altını çizen açıklamalarda bulundu.